Wereld Diabetesdag

14 november is het Wereld Diabetesdag. In het Tanteboek schrijven we ook over ziekte en ‘goede gesprekken’. Zo vertelt Tante Diana in het boek over haar 2 nichtjes met diabetes en hoe ze hier samen over praten.

Ziek neefje of nichtje

Wat als jouw neefje of nichtje ziek is of wordt? Dat raakt jou als tante ook enorm. Kinderen kunnen hun ziekte soms ook vergeten, doordat ze helemaal opgaan in leuke momenten. Maak dus een feestje van jouw bezoekjes of de logeerpartijtjes. Ze willen ook graag zo normaal mogelijk zijn. Behandel ze dan ook niet anders. Ga niet extra lief of voorzichtig doen. Als tante mag je jouw nichtje of neefje natuurlijk sowieso al wel heel erg verwennen!

Tante Diana (32)

Groot was ons verdriet toen bleek dat mijn nichtje Mandy (nu 6) diabetes type 1 had. Zo oneerlijk als zo’ n klein meisje al met zoiets groots en met zo veel verdriet geconfronteerd moet worden. Vooral in de wetenschap dat het nooit meer overgaat.

Van hypo naar hypo

We zijn nu een jaar verder en onze kleine meid heeft al veel meegemaakt. Hoewel de algemene mening altijd is dat met ‘suiker’ goed te leven valt, zien wij toch wel een andere kant. Mandy’s lichaam gaat van hypo naar hypo, als ze ziek is belandt ze vaak in het ziekenhuis en ze kan zich ontzettend gefrustreerd of ontzettend boos voelen, waar ze eigenlijk helemaal niets aan kan doen. Daarna is ze dan erg verdrietig, want ze wil helemaal niet boos zijn. Ze komt dan met die betraande oogjes bij je zitten en vraagt of je haar nog wel lief vindt. Maar eerlijk gezegd, ze heeft alle recht om boos te zijn. Wij zijn het allemaal. Het is gewoon zo oneerlijk dat zo’n lief, gezellig en levenslustig meisje zo ziek moet zijn.

Iedereen heeft wel wat

Ik heb sinds kort een glutenallergie. Dat is niets ernstigs, maar wel vervelend omdat ik geen tarwe en dus geen normaal brood meer mag eten. Laatst zaten we aan tafel te eten en toen vroeg ze me of ik nu voor altijd allergisch voor gluten ging zijn. Toen ik “ja” zei, zei ze: ”Mijn suiker gaat ook helemaal nooit over, dat vind ik helemaal niet leuk”. Het voelde erg fijn dat ze hierover met me wilde praten. Ik was op dat moment bijna blij met mijn glutenallergie, zodat ze zich toch niet helemaal alleen voelde én nam me daarbij voor om nooit, maar dan ook echt nooit meer over mijn gluten te klagen.

Onlangs werd ook bij mijn jongste nichtje Chyntia diabetes geconstateerd. Zo klein en nu al ziek. De zusjes hebben wel veel steun aan elkaar, want nu zijn ze samen ‘die zusjes met suiker’. En is Mandy niet meer de enige die ‘anders’ is.

bron: Tanteboek, Hoofdstuk ‘Een goed gesprek’, pag 104

Lees ook:

Tante Eva over haar nichtje Sophie

Gratis inkleur-boekenlegger voor jouw neefje of nichtje

Of Kijk het Tanteboek in.

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares
Spring naar werkbalk