Tante Hanneke

Tante Hanneke (48), tante van Amber

“Mijn ouders, allebei gelukkig nog in leven, kregen vijf kinderen. Alleen hun oudste kind plantte zich voort. Deze  broer – veertien maanden ouder dan ik –  trouwde ‘op tijd’ en kreeg achter elkaar drie prachtige kinderen. Op mijn dertigste werd ik dus voor het eerst tante.

De andere vier kinderen van mijn ouders bleven – allemaal ongewenst – kinderloos. We deelden hierdoor een soort kwetsbaarheid die niet uitgesproken hoefde te worden. Wat vanzelfsprekend was voor anderen, was niet voor ons.

Tot de zomer van 2009. Ik zou op vakantie gaan. Mijn jongste broer en zijn vrouw wonen in dezelfde stad en ze móesten me nog even zien voordat ik weg ging.

Nu zien we elkaar regel-matig dus ik begreep niet waarom ze uitgerekend mij die avond móesten zien. Het kwam me ook niet goed uit, ik was druk aan het pakken en schoonmaken.

Mijn broer was zenuwachtig bij binnenkomst. Dat viel me direct op, omdat hij altijd de rust zelve is. Door zijn onhandigheid begon hij bloedserieus te vertellen dat hun leven een andere wending zou krijgen. Zijn lip begon te trillen terwijl hij naar zijn vrouw keek. Ik schrok en dacht meteen: ze gaan me hier toch niet vertellen dat zij ernstig ziek is of zo? Toen kwam er een korrelige zwart-wit foto tevoorschijn. Ik schrok nog erger want ik meende een vlek te zien…  Ik schoot vol… tot ze mij om de hals vlogen en vertelden dat zij in verwachting was! Het bleek een foto van een echo te zijn!

We hebben gelachen en gehuild en ik vond het heel bijzonder dat ze mij het grote nieuws als allereerste wilden vertellen. Omdat ze uit eigen ervaring weten hoe erg je uit balans kan raken van een zwanger-schapsaankondiging. Binnen de familie mocht ik het nog aan niemand vertellen… maar mijn vriendinnen hoorden het natuurlijk dezelfde avond nog!  Ik was al drie keer tante, maar deze aankondiging was toch anders. Omdat niemand het meer verwacht had, omdat we samen inmiddels zoveel beleefd hadden.

Het was één van de meest intieme momenten die ik met hen gedeeld heb. Mijn broer haalde de fles champagne tevoorschijn. We vierden het leven!

De wereld is veranderd sinds Amber gekomen is. Stroeve familieverhoudingen, oud zeer uit onze jeugd, het is er nog allemaal, maar er is opeens zoveel vreugde bij gekomen, alsof zij voor een glans zorgt die ons allemaal verwarmt.”

 

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Spring naar werkbalk