Waarom alleen maar tante zijn niet altijd genoeg is

Als tante heb je het beste van twee werelden: je kunt veel plezier beleven met je neefje of nichtje, zonder dat je de uiteindelijke zorg voor hen hoeft te dragen. Klinkt ideaal! Toch? Niet altijd. Ook als tante kun je je soms best eenzaam voelen. Omdat je naar een partner of baby verlangt.

Je wilt ook een gezin

Als tante beleef je alle warmte en gezelligheid van een gezin. Met de kids van je broer of zus kun je genieten van mooie momenten en af en toe de boel op stelten zetten. Maar aan het einde van de avond ga je weer alleen naar huis. Dat is het unieke aan de tante rol. Door het contact met het gezin van je broer of zus kun je je bewust worden van je eigen verlangens naar een partner of een kind. Hoe leuk het ook is om tante te zijn, zorgen voor je neefje of nichtje kan het gemis van een partner of gezin nooit oplossen.

Er bestaan ook BKT’s: Bewust Kindvrije Tantes.

Ik ben tante van Femke, Ties, Lasse en Diede én een bewust kindvrije tante! Dit kan ik nu voor de volle 100% zeggen. Maar niet op het moment dat ik voor het eerst tante werd.

Lees het hele verhaal van Tante Carolien, waarin ze uitlegt waarom ze een Bewust Kindvrije Tante is.

Of lees het verhaal van Tante Hanneke, die juist ongewenst kinderloos bleef, en heel goed begrijpt wat dat betekent. En vertelt hoe de komst van een baby in hun familie heel veel liefde en positieve verandering in haar familie bracht. Ook al waren 3 van de 5 kinderen ongewenst kinderloos gebleven.

Boektip: Er is een Engelstalig boek over vrouwen zonder kinderen: bewust, omdat het leven zo gelopen is of omdat het niet lukte om zwanger te raken. Het heet ‘Otherhood‘. Melanie Notkin schreef ook het boek Savvy Auntie, omdat zij – net als Florien – ook een heel trotse tante is!

Als enige single bij het kerstdiner

Ben je de enige in je familie zonder man en kinderen? Met de feestdagen begint het op te vallen. Iedereen heeft plannen behalve jij. En om het nou ieder jaar op z’n Bridget Jones te doen… Eén kerstdag alleen op de bank is misschien nog lekker ontspannen, maar bij twee krijg je toch het gevoel dat er iets mist. Dus: jezelf toch ergens uitnodigen. Dat vergt ballen! Bij welk kerstdiner schuif je nu weer ‘zielig’ in je eentje aan?

Omgaan met kinderwens

Antoinette (40), tante van Eline (2), schrijft in het Tanteboek hoe ze tijdens een kerstdiner eens haar nichtje meenam. Terwijl er normaal vaak vragen gesteld werden over haar single zijn, kon ze nu mooi Eline naar voren schuiven: een briljante afleidingsmanoeuvre!

Zelf ben ik inmiddels ‘over the hill’; net de 40 gepasseerd en geen kind op de wereld gezet. Niet de juiste man ontmoet, te kritisch, wie zal het zeggen. Dit is lang een lastig ‘thema’ en groot gemis geweest. Bovendien is de sociale druk van je omgeving nou eenmaal groot om aan het standaard plaatje te voldoen. Maar inmiddels is dit gemis zo goed als verdwenen en geniet ik met volle teugen van mijn vrijheid. Alles heeft z’n voor- en nadelen, het is maar hoe je ernaar kijkt. Bovendien kan ik veel van mijn moederliefde nu aan mijn nichtje geven, een groot cadeau.

Tante zijn is een speciale rol die je leven kan verrijken, maar soms ook uitdagende situaties met zich mee brengt. Juist daarom is het fijn om de ervaringen van andere tantes te lezen. In het Tanteboek staan nog veel meer tips en anekdotes, zoals die van Antoinette.

Ben jij Tante en heb je zelf een kinderwens? Deel jouw verhaal en inzichten onder deze blog of op onze Facebook pagina

Tags:

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares
Spring naar werkbalk